Tριήμερο δράσεων (25-27 Απριλίου) ΟΑΣΠ- Περιφέρειας ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο δράσεων (25-27 Απριλίου) που συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ με την Περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με στόχο την μείωση της διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η Πρώτη ημέρα των δράσεων ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και στους εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη των Σχολικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης με την πραγματοποίηση 2 εισηγήσεων:

«Σεισμικός Κίνδυνος και Σχολικές Μονάδες.  Εμπειρίες και Διδάγματα. Εργαστήρια Δεξιοτήτων» από την Δρ. Ασημίνα Κούρου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π. και «Διαχείριση Κινδύνων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Η γνώση ως παράγοντας αύξησης της ικανότητας αντιμετώπισης των καταστροφών» από τον Κωνσταντίνο Χουβαρδά Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Δνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Η Δεύτερη ημέρα αφορούσε τους εμπλεκόμενους φορείς και την διαχείριση των κινδύνων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και πραγματοποιήθηκαν 2 εισηγήσεις :

«Σχεδιασμός για τη Μείωση της Σεισμικής Διακινδύνευσης – Ο Ρόλος του Ο.Α.Σ.Π.» από την Δρ. Ασημίνα Κούρου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π  και «Διαχείριση Κινδύνων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Η γνώση ως παράγοντας αύξησης της ικανότητας αντιμετώπισης των καταστροφών» από τον Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Δνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Κωνσταντίνο Χουβαρδά.

Την Τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στα στελέχη και στους εργαζόμενους των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών των Δήμων της Π.Ε. Δράμας (Δημόσιους και Ιδιωτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, Κ.Δ.Α.Π. και στα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.) με εισήγηση της Δρ. Ασημίνας Κούρου με θέμα «Αντισεισμική Προστασία Παιδικών Σταθμών. Καλές Πρακτικές».

Από την θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Προϊστάμενο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας κ. Χατζηκοσμίδη Κυριάκο για την πρωτοβουλία και την οργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων και φυσικά την Δρ. Ασημίνα Κούρου και τον ΟΑΣΠ για την άμεση ανταπόκριση και την συνεχή υποστήριξη στο έργο της Διεύθυνση μας.

 

Ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας
της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Κωνσταντίνος Χουβαρδάς

 

Φωτογραφικό Υλικό

https://photos.app.goo.gl/U4kXKyZ4eSzEUbEU7

Χρήσιμο Υλικό από το ΟΑΣΠ που δόθηκε από την Δρ. Ασημίνα Κούρου

Εκπαιδευτικό Υλικό για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

  1. Τεύχος “Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες 2022-2023”. Το τεύχος συντάχθηκε από τον ΟΑΣΠ και στέλνεται μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στόχος του μνημονίου είναι να υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο να μπορούν να βασιστούν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων της χώρας για να μεριμνήσουν ώστε να συνταχθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό του σχολείου σας. OASP MNHMONIO ENERGEION GIA SEISMO SE SXOLEIO 2022-2023 . Είναι σε μορφή Word ώστε να μπορείτε να το επεξεργαστείτε.
  2. Αφίσα «Σεισμός και Προστασία σε Σχολικές Μονάδες». Ο ΟΑΣΠ δημιούργησε την αφίσα για να ενημερωθεί το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι μαθητές και οι επισκέπτες σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.
  3. Πρότυπη παρουσίαση που μπορείτε να αξιοποιήσετε για την ενημέρωση των μαθητών σας σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.
  4. Video με μια μαθήτρια που καλύπτεται κάτω από τραπέζι
  5. Bιβλίο “Η Γη Χορεύει

 

Εκπαιδευτικό Υλικό για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  1. Αφίσα “Μάθετε για τον Σεισμό και Προστατευτείτε” (για μαθητές νηπιαγωγείου και  δημοτικού σχολείου)
  2. Tο CD-ROM “Τι είναι ο σεισμός και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε
  3. Video με μια μαθήτρια που καλύπτεται κάτω από τραπέζι
  4. Mια πρότυπη παρουσίαση που μπορείτε να αξιοποιήσετε για την ενημέρωση των μαθητών σας σε θέματα αντισεισμικής προστασίας
  5. Βιβλίο “Η Γη Χορεύει

 

Εκπαιδευτικό Υλικό για Παιδικούς Σταθμούς

  1. Αφίσα “Μάθετε για τον Σεισμό και Προστατευτείτε
  2. To CD-ROM “Τι είναι ο σεισμός και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε
  3. Video με ένα παιδί που καλύπτεται κάτω από τραπέζι
  4. Μουσειοβαλίτσα RACCE.
  5. Βιβλίο “Η Γη Χορεύει
  6. Μια πρότυπη παρουσίαση που μπορείτε να αξιοποιήσετε για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.
  7. Το τεύχος «Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στον Παιδικό Σταθμό».  Στόχος της σύνταξης του μνημονίου αυτού είναι να υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο με βάση το οποίο να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες πρόληψης και ετοιμότητας για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στους παιδικούς σταθμούς (Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας κ.λπ.).

 

 

Comments are closed.