Συμμετοχή της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ στο Διασυνοριακό Σεμινάριο Κατάρτισης του Εργου Outland

H Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ συμμετείχε στην εκπαίδευση του Διασυνοριακό Σεμιναρίου Κατάρτισης του Εργου Outland που πραγματοποιείται στην Δαδιά από τις 13 Ιουνίου.  Το Εργο Outland αφορά την “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ) ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ” του προγράμματος Εδαφικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013.

IMG_2097

IMG_2096

IMG_2089

 

IMG_2084

 

Ο κύριος σκοπός του προγράμματος OUTLAND είναι η δημιουργία και η καθιέρωση ενός Πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και προετοιμασία των εθελοντών που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Το έργο επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσης/εμπειρίας και αποδεκτών πρακτικών αντιμετώπισης, στην παραγωγή πολυγλωσσικού εκπαιδευτικού υλικού, όπως επίσης και στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, εργαλείων και διαδικασιών, που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική και ασφαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων από τους εθελοντές, τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας του project.
Για να εκπληρώσει τους επιθυμητούς σκοπούς, το έργο βασίζεται σε μια δομή διαχείρισης που περιλαμβάνει την Ομάδα Συντονισμού (Coordination Team) και μια Κοινή Ομάδα Διαχείρισης (Joint Management Team) και είναι δομημένο σε δραστηριότητες απαραίτητες για (α) να εδραιωθεί η χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην επαγγελματική εκπαίδευση των εθελοντών στη διασυνοριακή περιοχή και να αξιολογήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους (β) να παραχθούν πρωτόκολλα, διαδικασίες, εργαλεία (εγχειρίδια, λογισμικό κλπ) για εκπαιδευτικούς σκοπούς (γ) τη διαχείριση των απαραίτητων υποδομών (κέντρα/μονάδες εκπαίδευσης, ανοιχτά στρατόπεδα, εξοπλισμός εθελοντών) (δ) την πραγματοποίηση διασυνοριακών εκπαιδευτικών/ ενημερωτικών συναντήσεων μεταξύ των φορέων (ε) την κοινοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού καθώς επίσης και τη διοχέτευσή του σε μια Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Μάθησης ανοικτού κώδικα, για την πραγματοποίηση διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων/μαθημάτων μετά το πέρας, αλλά και κατά τη διάρκειά υλοποίησης του έργου.
Για τη διασφάλιση της συνέχειας στην εκπλήρωση των στόχων του έργου, μετά το επίσημο πέρας, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού εκπαίδευσης των ομάδων εθελοντών. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού σε επίπεδο εποπτείας των Τοπικών Αρχών, αποτελεί μείζονος σημασίας αποτέλεσμα του έργου. Η διερεύνηση θα βασιστεί σε τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά κριτήρια και η πρόταση θα παραδοθεί έτοιμη προς υλοποίηση σε θεσμικό επίπεδο. Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα βασιστεί πάνω στην εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του έργου, και θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Τοπικών Αρχών στη διασυνοριακή περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται και συντονίζονται οι ομάδες εθελοντών, καθώς επίσης και με την εμπλοκή Ερευνητικών Κέντρων και ιδιωτικών μη-κερδοσκοπικών ενδιαφερόμενων φορέων.

13-06-2013_OUTLAND

Comments are closed.