Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα

Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα απο το Υπουργείο Υγείας

«Πρόληψη των επιπτώσεων από την εµφάνιση υψηλών θερµοκρασιών και καύσωνα».

Για τα δεδοµένα των κλιµατολογικών συνθηκών της χώρας µας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόµενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς µήνες. Το φαινόµενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δηµόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εµφάνιση υψηλών θερµοκρασιών και καύσωνα.

Στο πλαίσιο αυτό σας αποστέλλουµε οδηγίες για τα µέτρα προφύλαξης. Προληπτικά µέτρα αντιµετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερµοκρασίες.

Όταν η θερµοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισµένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισµό σε συνέργια µε ορισµένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δηµιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθµού βαρύτητας, που µπορούν να οδηγήσουν σε κωµατώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συµπτώµατα µπορεί να είναι: δυνατόςπονοκέφαλος, ατονία, αίσθηµα καταβολής, τάση για λιποθυµία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έµετοι και ταχυπαλµία. Το σύνδροµο της θερµοπληξίας, εκδηλώνεται µε: αυξηµένη θερµοκρασία του σώµατος, σπασµούς, εµέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίµατος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόµη να επέλθει έµφραγµα του µυοκαρδίου. Επακολουθεί κωµατώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόµων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συµπτώµατα όταν η θερµοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίµηση σε νοσηλευτικά ιδρύµατα, αλλά ως πρώτες βοήθειεςµέχρι τη διακοµιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρµοστούν άµεσα µέτρα ελάττωσης της θερµοκρασίας του σώµατος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεµάτων στον τράχηλο, τις µασχάλες και τη βουβωνικήπεριοχή, εµβάπτιση σε µπανιέρα µε κρύο νερό κ.λ.π.

Τα µέτρα για την πρόληψητης εµφάνισης συµπτωµάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σηµείων. Προτίµηση στα ανοικτόχρωµα και ελαφρά ρούχα µε ανοικτό λαιµό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιµοποίηση καπέλου, οµπρέλας κ.λ.π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωµατικής εργασίας, ιδιαίτερα σε µέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερµοκρασία µε υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίµηση νερού και φυσικών χυµών.
• Αποφυγή των οινοπνευµατωδών ποτών.
• Ολιγοθερµική δίαιτα, που θα περιλαµβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, µε περιορισµό των λιπαρών.
4.Συχνά λουτρά µε καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιµότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να µην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( µητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούµενες οµάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

  •  Όλα τα άτοµα ηλικίας άνω των 65 ετών
  •  Όλα τα άτοµα που πάσχουν από χρόνια νοσήµατα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευµονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
  •  Όλα τα άτοµα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρµακα για τα χρόνια νοσήµατά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρµακα, τα ορµονούχα (συµπεριλαµβανοµένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερµοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συµβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόµενη τροποποίηση της δοσολογίας.

7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιµατιστικά µηχανήµατα ή απλούς ανεµιστήρες, κατά προτίµηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύµατα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωµένους και άτοµα µε ειδικές ανάγκες.
8. Τα µέσα µαζικής µεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιµατισµού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτησητου κοινού.

Επίσης οι ∆ήµοι πρέπει να συµµετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, µεριµνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιµατιζόµενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν µε τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενηµέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων µέτρων.

∆εν θα πρέπει να παραληφθεί ο σηµαντικός ρόλος των Μ. Μ. Ε.της χώρας και της συνεργασίας µαζί τους, ώστε να επιτευχθεί µια ευρεία διάδοση των απαραίτητων µέτρων προστασίας.

Οι αρµόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόµενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων µεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, µε έµφαση στον περιορισµό της µετακίνησης µεγάλου αριθµού ατόµων κατά τις θερµότερες ώρες.
Τέλος, επισηµαίνεται ότι Ενηµερωτικό υλικό σχετικό µε «Προστατευτικά µέτρα για τον καύσωνα» της ∆/νσης Αγωγής Υγείας, είναι αναρτηµένο στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας
http://www.moh.gov.gr/articles/health/agogiygeias/596-prostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Leave a Reply