ΔΙΑΡΡΟΗ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΔΜΘ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΠΑΜΘ).

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 διαπιστώθηκε από φύλακα της ΕΤΒΑ, ότι από εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, υπήρχε διαρροή ορυκτελαίων στον αύλιο χώρο του εργοστασίου.

Επρόκειτο για το εργοστάσιο «Λιπαντικά Θράκης ΑΕ» το οποίο ήταν σφραγισμένο και δεν λειτουργούσε εδώ και δεκατέσσερα χρόνια.

Από την ΕΤΒΑ ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική Υπηρεσία και ακολούθως οι αρμόδιες υπηρεσίες  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από πλευράς ΕΤΒΑ ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή της διάχυσης στο δίκτυο όμβριων ενώ άρχισε συλλογή των ορυκτελαίων από τον αύλιο χώρο σε βαρέλια. Επί τόπου εκλήθη από την  ΕΤΒΑ η πιστοποιημένη Εταιρία Απορρύπανσης INTERGEO ΕΠΕ ενώ προσήλθε από την Αθήνα και η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής προσήλθαν υπάλληλοι από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας ΑΜΘ οι οποίοι και τις επόμενες ημέρες παρακολουθούσαν τις εργασίες των συνεργείων της ΕΤΒΑ, συνεργαζόμενοι μαζί τους.

Δείγματα  ελήφθησαν τόσο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ για περαιτέρω ελέγχους.

Σήμερα συνεδρίασε το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ροδόπης (ΚΕΠΠΕ) και εκτίμησε την κατάσταση, ενώ την Πέμπτη 15 Μαΐου θα συνεδριάσει η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ), που αποτελεί όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κύριο μέλημα από την πρώτη στιγμή ήταν η αποφυγή της διοχέτευσης ορυκτελαίων στο δίκτυο όμβριων και στους επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού του αύλιου χώρου με απομάκρυνση των χωμάτων που έχουν ρυπανθεί, τη φύλαξη και κατάλληλη επεξεργασία τους, προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Περαιτέρω οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν την εν γένει κατάσταση καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου για την πλήρη απορρύπανση και του εσωτερικού χώρου προς αποφυγή οποιασδήποτε νέας διαρροής ή ατυχήματος

Εκτιμάται ότι το περιστατικό συνέβη λόγω αφαίρεσης με κλοπή των διακοπτών ροής (βάννες) μεγάλων δεξαμενών.

Από το ατύχημα δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ με τις κατάλληλες ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει καταρχήν επιτευχθεί ο περιορισμός της ρύπανσης εντός του αύλιου χώρου του εργοστασίου, ενώ η συνέχιση των εργασιών στοχεύει στον αποκλεισμό της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

  •  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
  •  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ /
    • Δ/ΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΜΘ
  •  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
    • Δ/ΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΜΘ /
    • ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΥΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΜΘ

Leave a Reply