Προκαταρκτικό δελτίο για τις καταγραφές ισχυρής σεισμικής δόνησης για το σεισμό της Λήμνου (8/1/2013, Μ 5.8) από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σεισμός της 8ης Ιανουαρίου 2013 στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Λήμνου

Ι. Καλογεράς, Ν. Μελής & Χ. Ευαγγελίδης

Στις 16:16 τοπική ώρα της 8ης Ιανουαρίου 2013 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνησημεγέθους ΜL 5.8 (Μw 5.7), εστιακού βάθους 29km, στο θαλάσσιο χώρο 40 km ΝΑ τωνακτών της Λήμνου (Εικ. 1). Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή αλλά και απόκατοίκους της Αθήνας (απόσταση περίπου 250 km), ιδιαίτερα στους ανώτερους ορόφους τωνκτηρίων.

Εικόνα 1. Με κόκκινο κύκλο σημειώνεται το επίκεντρο του σεισμού (πηγή ΓεωδυναμικόΙνστιτούτο).

Το δίκτυο επιταχυνσιογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (http://accelnet.gein.noa.gr) κατέγραψε την ισχυρή σεισμική δόνηση. Τα δεδομένα των επιταχυνσιογράφωνχρησιμοποιήθηκαν στην αυτόματη επίλυση του σεισμού, στην αναθεωρημένη επίλυση τουσεισμού, στην επίλυση του εστιακού μηχανισμού και στον υπολογισμό των τιμών τηςμέγιστης εδαφικής δόνησης. Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η επίλυση του εστιακούμηχανισμού με χρήση κυρίως επιταχυνσιογράφων (LIA, EFSA, PRK, SMTH, PSRA, ALXA, ALNA, THSA και KVLA) που έχουν μια πολύ καλή αζιμουθιακή κατανομή γύρω από τοεπίκεντρο και 3 σεισμογράφων ευρέος φάσματος (SKY, ALN, ATH).

περισσότερα…

 

 

Comments are closed.