ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ για ΤΕΤΑΡΤΗ 23-7-2014

ΑΠΟ : ΕΜΥ/ΕΜΚ ΑΜΕΣΟ
Ελληνικό, 23-7-2014 /0930C
Α.Α. 23 / 2014
ΠΡΟΣ : ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ 23-7-2014), ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΛΟΣ

Share Button

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ 14/7-16/7

ΑΠΟ : ΕΜΥ/ΕΜΚ ΑΜΕΣΟ
Ελληνικό, 14-7-2014 / 1300C
Α.Α. 22 / 2014
ΠΡΟΣ : ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-7-2014.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (14-7-2014) ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ.

2. ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ (15-7-2014) ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.
ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ.

3. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (16-7-2014) ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.

4. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΛΟΣ

Share Button

Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα

Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα απο το Υπουργείο Υγείας

«Πρόληψη των επιπτώσεων από την εµφάνιση υψηλών θερµοκρασιών και καύσωνα».

Για τα δεδοµένα των κλιµατολογικών συνθηκών της χώρας µας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόµενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς µήνες. Το φαινόµενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δηµόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εµφάνιση υψηλών θερµοκρασιών και καύσωνα.

Στο πλαίσιο αυτό σας αποστέλλουµε οδηγίες για τα µέτρα προφύλαξης. Προληπτικά µέτρα αντιµετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερµοκρασίες.

Όταν η θερµοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισµένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισµό σε συνέργια µε ορισµένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δηµιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθµού βαρύτητας, που µπορούν να οδηγήσουν σε κωµατώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συµπτώµατα µπορεί να είναι: δυνατόςπονοκέφαλος, ατονία, αίσθηµα καταβολής, τάση για λιποθυµία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έµετοι και ταχυπαλµία. Το σύνδροµο της θερµοπληξίας, εκδηλώνεται µε: αυξηµένη θερµοκρασία του σώµατος, σπασµούς, εµέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίµατος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόµη να επέλθει έµφραγµα του µυοκαρδίου. Επακολουθεί κωµατώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόµων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συµπτώµατα όταν η θερµοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίµηση σε νοσηλευτικά ιδρύµατα, αλλά ως πρώτες βοήθειεςµέχρι τη διακοµιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρµοστούν άµεσα µέτρα ελάττωσης της θερµοκρασίας του σώµατος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεµάτων στον τράχηλο, τις µασχάλες και τη βουβωνικήπεριοχή, εµβάπτιση σε µπανιέρα µε κρύο νερό κ.λ.π.

Τα µέτρα για την πρόληψητης εµφάνισης συµπτωµάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σηµείων. Προτίµηση στα ανοικτόχρωµα και ελαφρά ρούχα µε ανοικτό λαιµό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιµοποίηση καπέλου, οµπρέλας κ.λ.π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωµατικής εργασίας, ιδιαίτερα σε µέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερµοκρασία µε υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίµηση νερού και φυσικών χυµών.
• Αποφυγή των οινοπνευµατωδών ποτών.
• Ολιγοθερµική δίαιτα, που θα περιλαµβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, µε περιορισµό των λιπαρών.
4.Συχνά λουτρά µε καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιµότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να µην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( µητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούµενες οµάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

 •  Όλα τα άτοµα ηλικίας άνω των 65 ετών
 •  Όλα τα άτοµα που πάσχουν από χρόνια νοσήµατα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευµονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
 •  Όλα τα άτοµα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρµακα για τα χρόνια νοσήµατά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρµακα, τα ορµονούχα (συµπεριλαµβανοµένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερµοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συµβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόµενη τροποποίηση της δοσολογίας.

7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιµατιστικά µηχανήµατα ή απλούς ανεµιστήρες, κατά προτίµηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύµατα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωµένους και άτοµα µε ειδικές ανάγκες.
8. Τα µέσα µαζικής µεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιµατισµού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτησητου κοινού.

Επίσης οι ∆ήµοι πρέπει να συµµετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, µεριµνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιµατιζόµενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν µε τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενηµέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων µέτρων.

∆εν θα πρέπει να παραληφθεί ο σηµαντικός ρόλος των Μ. Μ. Ε.της χώρας και της συνεργασίας µαζί τους, ώστε να επιτευχθεί µια ευρεία διάδοση των απαραίτητων µέτρων προστασίας.

Οι αρµόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόµενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων µεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, µε έµφαση στον περιορισµό της µετακίνησης µεγάλου αριθµού ατόµων κατά τις θερµότερες ώρες.
Τέλος, επισηµαίνεται ότι Ενηµερωτικό υλικό σχετικό µε «Προστατευτικά µέτρα για τον καύσωνα» της ∆/νσης Αγωγής Υγείας, είναι αναρτηµένο στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας
http://www.moh.gov.gr/articles/health/agogiygeias/596-prostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Share Button

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-28/06/2014

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (27-06-2014) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (28-06-2014) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ.

Share Button

Καύσωνας – ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Καύσωνας
Share Button

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 19-06-2014 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-06-2014 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ.

 

 • Σήμερα Πέμπτη 19/6 βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα, κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, στη Θράκη και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο, ενώ είναι πιθανό να επηρεάσουν τις επόμενες ώρες το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
 • Αύριο Παρασκευή 20/6, τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στην Κεντρικήκαι Ανατολική Στερεά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από την έντονη βροχόπτωση ή τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .

Share Button

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-06-2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ (15-06-2014) ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1. ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ (15-06-2014) ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ.

2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΛΟΣ

Share Button

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ για 4-6-2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ (04-06-2014) ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ (04-06-2014) ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ). ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Share Button

Επιδείνωση του καιρού στις 29/5/14 με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη 29 Μαΐου, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, θα σημειωθούν από σήμερα (29/5) το μεσημέρι στο Ιόνιο, στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πιθανόν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
2. Την Παρασκευή 30/5, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που και πάλι θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, θα σημειωθούν στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο βόρειο και στο ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.
3. Το Σάββατο 31/5, παρά την εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές δεν αποκλείεται κατά διαστήματα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν το πρωί στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να συνεχιστούν.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων, ισχυρών ανέμων και πιθανής χαλαζόπτωσης). Ειδικότερα:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Share Button

Προκαταρκτική ανάλυση καταγραφών επιταχυνσιογράφων για το σεισμό της 24/5/2014 12:25 στο Β. Αιγαίο. Επιμέλεια Δρ. Ιωάννης Καλογεράς.

Ο Δ/ντης Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Dr. Ιωάννης Καλογεράς μας απέστειλε προκαταρκτικό ενημερωτικό για τις μέγιστες τιμές της σεισμικής δόνησης από τις καταγραφές των επιταχυνσιογράφων της ευρύτερης περιοχής του σεισμού της 24/5/2014 12:25.
Κατεβάστε το αρχείο απο εδώ ή δείτε το παρακάτω με την χρήση του scribd.

Samothraki 20140524 Prel Report GR

Share Button