Ασκηση με Δ.Π.Θ.

Είχαμε την χαρά ως Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Δόκα στο πλαίσιο του Μαθήματος  Ασφάλεια Συστημάτων Μηχανικού στο Τμήμα Πολ. Μηχανικών του ΔΠΘ μια άσκηση 2 ημερών με συμμετοχή φοιτητών από την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό του δικτύου IACES (Πρόκειται για μια μη Κυβερνητική, διεθνή οργάνωση φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών που στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και στη δημιουργία μιας κοινής, διεθνούς πλατφόρμας επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και γνώσεων.)

 

Το σενάριο της  άσκησης αφορούσε σεισμό με επακόλουθη πυρκαγιά σε κτίριο της σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Το σενάριο προέβλεπε εκκένωση του Κτιρίου και απεγκλωβισμό ατόμου από κτίριο της σχολής με γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο διήμερο αυτό παρουσιάστηκε στους φοιτητές η δομή και ο σκοπός της Πολιτικής Προστασίας σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, θέματα Δομικής και μη Δομικής τρωτότητας κτιρίων (μοιράστηκαν τα φυλλάδια και μεθοδολογία του ΟΑΣΠ) ενώ κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε και άσκηση επί χάρτου και μετρήθηκε η ικανότητα απόκρισης σε περίπτωση σεισμού σε θεωρητικό επίπεδο. Επίσης την δεύτερη ημέρα έγινε επίδειξη από το ΕΚΑΒ μεθόδων πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Ακόμη παρουσιάστηκαν και διάφορες εφαρμογές Νέων τεχνολογιών για την υποβοήθηση του έργου της Πολιτικής Προστασίας.

 

Από την θέση αυτή (ως προϊστάμενος) θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας για την συμμετοχή τους στη διοργάνωση και ιδιαίτερά τον κ. Γιώργο Καφούτη προϊστάμενο του τμήματος Ξάνθης της Διεύθυνσής μας για τον συντονισμό των φορέων και την οργάνωση της Άσκησης, τοκ κ. Χρήστο Παπαποστόλου στέλεχος της υπηρεσίας από το τμήμα του Έβρου για τον εξοπλισμό που παρείχε και για την βοήθεια που προσέφερε στην οργάνωση της άσκησης στο κομμάτι της μη δομικής τρωτότητας, τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Ξάνθης κ. Χρήστο Γκίγκη καθώς και τα στελέχη της Π.Υ. που συμμετείχαν στην Άσκηση απεγκλωβισμού,  τον κ. Αθανάσιο Κεσσάτη εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ για την ουσιαστική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση πρώτων Βοηθειών και φυσικά τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Δόκα που μας έδωσε για άλλη μια φορά την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με την Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΔΠΘ. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στους εθελοντές φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στην οργάνωση της άσκησης όσο και σε όλα τα επίπεδα και στάδιά της.

Φωτογραφίες απο την Ασκηση

https://photos.app.goo.gl/R17tH0Cm93l9PGjM2

Κων/νος Χουβαρδάς

Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Π.Α.Μ.Θ.

Comments are closed.